Ga naar de inhoud

Recepten

Cosmopolitan

De Cosmopolitan is een bekende cocktail die in veel bars over de hele wereld wordt geserveerd. Hij is samengesteld uit wodka, cranberrysap, limoensap en een triple sec zoals Cointreau. Het recept van deze populaire cocktail is onduidelijk. Men zegt dat hij begin jaren 80 is uitgevonden in de New York City bar Blackwatch; anderen zeggen dat hij eerder is uitgevonden in 1981 door de Australische barman Toby Cecchini in een bar Heaven genaamd, terwijl weer anderen denken dat hij al sinds 1969 bestaat in Trader Vic’s in San Francisco.

Ingrediënten

  • Vodka 45 ml
  • Triple Sec 30 ml
  • Cranberrysap 30 ml
  • Limoen sap van halve limoen
  • Garnering: gebrande sinaasappelzest
  • Shaker
  • Barmaatje
  • Aansteker of lucifer

Instructies

  1. Zet je martiniglas voor met ijsblokjes. Deze ijsblokjes kunnen dan in je shaker.
  2. Giet met behulp van een maatbeker de wodka (45 ml), triple sec (30 ml), cranberrysap (30 ml) en het sap van een halve limoen in de shaker.
  3. Schud goed totdat je een schuimlaagje op je shaker krijgt.
  4. Proef met een rietje uit de shaker. Is de cocktail naar je smaak? Dan kun je de cocktail inschenken.
  5. Schenk de cocktail zonder het ijs in je martiniglas.
  6. Voor extra smaak brand je met een aansteker een stukje sinaasappelschil (zonder vruchtvlees!) lichtjes aan en wrijf je dit over de rand van het glas. Wrijf de schil daarna langs het glas voor extra geur- en smaakbeleving.