Ga naar de inhoud

Blog

10 cocktailtechnieken die je moet kennen

Als je net begint met cocktails maken zal je er snel achter komen dat er veel verschillende technieken en termen worden gebruikt. Om de technieken onder controle te krijgen moet je veel en vaak cocktails maken. Wanner je alle technieken onder de knie hebt zal de cocktailwereld helemaal voor je open komen te liggen.

Shake

Shaken is één van de bekendste en meest voorkomende cocktailtechnieken. Om te shaken begin je met ijsblokjes toe te voegen in de shaker. Vervolgens voeg je alle vloeibare ingrediënten toe met een barmaatje. Hierna shud je de shaker voor 8 á 10 seconden stevig door. Op het moment dat je frost (condensvorming) te zien krijgt aan de buitenkant van je shaker weet je dat je cocktail klaar is om uit te worden uitgeschonken.

Strain

Strainen is eigenlijk een soort zeefje om te voorkomen dat er kleine restjes van fruit, klonters of andere ingrediënten in je cocktailglas wordt uitgeschonken. De strainer zet je schuin op de shaker voordat je de cocktail uitschenkt. Soms zie je dat er tijdens het uitschenken nog een zeefje gebruikt wordt, dit noemen we “doublestrainen”.

Stir

Het is bij koolzuurhoudende cocktails niet heel handig om deze te shaken. Eigenlijk weet iedereen wel wat er gebeurt als je bijvoorbeeld een fles cola schudt en dan opendoet. Hetzelfde gebeurt er als je dit doet met een koolzuurhoudende drank in je cocktail. In plaats van shaken kan je gebruik maken van een barlepel. Met deze barlepel kan je de cocktail stirren (roeren), zodat je alle smaken goed met elkaar mengt. De cocktail is klaar zodra de buitenkant van het glas koud is.

Build

Als er over build wordt gesproken wordt er eigenlijk bedoelt dat een cocktail uit verschillende ingrediënten letterlijk wordt “opgebouwd” in een glas zonder te stirren. Builden wordt vaak toegepast bij cocktails je de “straight up” met ijs serveert.

Muddle

Muddle is het stampen van ingrediënten in een glas. Hiervoor kan je een mudler gebruiken. Vaak wordt fruit gestampt, om op deze manier nog meer sappen uit het fruit te halen en dus smaak te creëren. Een mudler is eigenlijk een stok, met een platte onderkant waarop een reliëf zit.

Layer

Layeren doe je bij het maken van cocktails in laagjes. Door deze laagjes krijg je een mooie uitstraling van de cocktail. Deze laagjes kan je creëren door de plattere achterkant van een barlepel te gebruiken. Door de barlepel boven het glas te houden en de drank hierover uit te schenken landt de drank zo langzaam op de andere drank in het glas waardoor het niet verder zakt. Zo ontstaat er dus een laagje in je cocktail.

Eiwit

Een cocktail met een schuimkraagje is vaak gemaakt met eiwit. Dit schuimkraagje wordt gemaakt door het eiwit te scheiden en toe te voegen aan de ingrediënten in de shaker. Door flink te schudden zorg je ervoor dat het eiwit goed wordt opgeklopt en schuimig zal worden. Je kan ook zelf het eiwit opkloppen en na het uitschenken van de cocktail pas toevoegen. Dit noemen we een dry shake. Eiwit in een cocktail zorgt er terwijl het niet even lekker klinkt wel voor dat er een romige smaak in je cocktail ontstaat.

Rimband

Een rimbandje geeft je cocktail een extra smaakdimensie, maar zorgt ook voor een leuk gezicht. Een rimbandje breng je altijd van tevoren aan op je cocktail, meestal met zout of met suiker. Maar je kan ook bijvoorbeeld chocoladesaus gebruiken. Kortom, niks is te gek. Eerst moet je ervoor zorgen dat het randje van het glas een beetje plak, dit kan bijvoorbeeld met meloen, maar het werkt nog beter met rietsuikerwater of grenadine (limonadesiroop). Daarna dep je het cocktailglas in het zout of de suiker. Doe dit zo precies mogelijk, zodat je een mooie strakke rimband hebt.

Blend

Wanneer je verst fruit of roomijs in je cocktail wil gebruiken wordt er gebruikt gemaakt van een blender. Stop simpel weg je ingrediënten in de blender en blend langzaam totdat ze één mooi vloeibaar geheel worden. Sommige ingrediënten, zoals mango of ananas worden langzaam vloeibaar. Dit kan je simpel oplossen door wat water of bijvoorbeeld limoensap toe te voegen.

Flairtending

Eigenlijk kent iedereen deze buitencategorie van cocktailsmaken. De barman die alle flessen door de lucht heen gooit, met 6 flessen tegelijk inschenkt en van grote hoogte de glazen. Qua techniek heeft het eigenlijk niks te maken met het maken van cocktails, maar als je kunt flairtenden heb je wel de aandacht. Het is puur entertainment dus! Wel oppassen dat je niet meer aandacht geef aan de show dan aan de bereiding van de cocktail.